laddar innehåll

av Malin

29 november, 2017

E-handel med WordPress och WooCommerce

Att starta en e-handel behöver inte vara så komplicerat. Det finns mängder av leverantörer på marknaden som erbjuder lösningar för att få till proffsiga webbshopar, med varierande storlek på prislappen.

WordPress + WooCommerce = E-handel

Har du en hemsida som är uppbyggd i WordPress så kan du ganska enkelt skapa en webbshop genom ett tillägg som heter WooCommerce. WooCommerce har i sin grundstruktur full funktionalitet för att skapa en väl fungerande e-handel. Du kan lägga upp obegränsat antal produkter med varianter om du så önskar, även digitala produkter för nedladdning. Det finns stöd för lagersaldo, olika momssatser, bilder och bildgallerier, recensioner mm. Bland de betalningstjänster som finns med från start är direktbetalning, kontant betalning eller PayPal kanske de vanligaste hos oss.

Det finns även möjlighet för köparen att handla som gäst eller skapa konto om man är en återvändande kund till exempel. Utcheckningen är fullt fungerande från start.

Beslut

Så utan några större svårigheter sätter man upp en webbshop ganska snabbt med WooCommerce. Det kräver en hel del inställningar men framförallt beslutsfattande. Man måste ha klart för sig hur man vill att allt ska hanteras och hur det ska fungera och presenteras. Några viktiga beslut är:

 • Produktstrukturen (kategorier, varianter, attribut)
 • Hur priserna ska presenteras (med eller utan moms)
 • Fraktalternativ
 • Betalningsalternativ
 • Kommunikationen med kund (orderbekräftelse, betalningsinformation, leveransinformation)

Det bästa är om man skriver en kravspecifikation så man har allting klart innan man påbörjar processen med att bygga upp sin e-handel. Det underlättar mycket och sparar framförallt tid.

Påbyggnad av funktioner

Även om WooCommerce är fullt fungerande i sitt grundutförande kan man önska fler funktioner. Det kan vara allt från betalningsmetoder eller fraktsätt till speciallösningar för att få webbshopen exakt som man önskar. Det finns en uppsjö av tillägg till WooCommerce att bygga på. Många hittar man hos woocommerce.com men det finns även tredjepartsleverantörer som har smarta lösningar.

Det smarta i det hela är att man kan starta med grundutförandet och bygga ut funktioner efterhand som behovet uppstår. Det bästa är ju om man har allting klart för sig från början (kravspecifikationen) för att undvika merarbete. Men, det är inte allt man förutser och då är det bra att veta att allt går att lösa efterhand som behovet uppstår.

Utseendet

I grundinstallationen av WooCommerce ser webbshopen riktigt bra ut. Allt presenteras snyggt och prydligt. Men allting är givetvis med deras design och färgval.

För att få till en riktigt snygg webbshop måste den justeras för att passa resten av innehållet på hemsidan. Det kan vara lite trixigt att göra själv, då kan man vända sig till ett företag som är specialister på det området. Om man köper ett tema till sin WordPress är det bra att redan från början säkerställa att det finns stöd för WooCommerce, då får man en snygg e-handelslösning utan att behöva göra något med designen själv.

 

Så – är du sugen på att börja sälja produkter eller tjänster? Har du WordPress eller har du planerat att skaffa det? Lägg till WooCommerce och bygg din webbshop.

Lycka till!

 

Kommentarer

 • februari 4, 2018 av Egon Wolsner

  Egon Wolsner

  Hej, jag har läst din sida och förstår att du skulle kunna ändra vår hemsida.
  Vi har blivit besvikna på flera tidigare s k experter. Det har kostat oss summor som är helt oacceptabla.
  Nu vänder vi oss till dig för att äntligen få ordning på vår hemsida.
  Vi jobbar på den nu för att visa och beskriva hur vi tänkte oss den.
  Vi kommer visa varje sida för sig. Vi vill ha ett fast pris och du kommer att få alla detaljer som behövs inkl lösenord.

  • februari 5, 2018 av Malin

   Malin

   Hej
   Tack för att ni hittade hit och kontaktar mig för samarbete.
   Jag återkommer i ett mail till er under dagen.
   Mvh Malin

Din e-postadress kommer inte att publiceras