laddar innehåll

av Malin

6 februari, 2018

Gör en fotobok av dina bilder

Har du någonsin haft tanken på att samla dina bilder i ett album eller fotobok? Sitter du, precis som jag, med en hårddisk fylld till bredden av digitalbilder? Är du även som jag en person som blir lite överväldigad av den massa av filer som samlas i ‘Bilder-mappen’? Semesterbilder, bilder på barnen, naturen, makro, mat, äventyr, selfies osv osv. Tusentals bilder som man kanske tittar igenom en gång (när de laddas upp) men sen enbart fyller upp lagringsplats på disken.

Fotobok – till dig själv eller som present

Visst är det lite synd? Varför inte göra något fint och minnesvärt av bilderna man tagit? Att skapa en fotobok är riktigt roligt och det blir ett trevligt inslag i bokhyllan. Det ersätter de gamla fotoalbumen men är precis lika härliga att bläddra i. Du kan göra fotoböcker till dig själv för att samla på dina minnen, skapa kokböcker som samlar på favoritrecept eller skapa en bok för att ge bort i present. Det finns inga gränser – det är bara fantasin som stoppar.

Malins fotobok 1 Uppslag i min fotobok

Den fototjänst jag använde senast var Blurb. Det finns massor med sidor där du kan beställa dina fotoböcker, det gäller att hitta sin favorit och här får man prova sig fram. Blurb imponerade på mig både i kvalitet och leveranstid, så mig kommer de att ha som återkommande kund i framtiden. Här kan man även publicera sina böcker till försäljning och på så sätt tjäna en slant på sitt verk.

Är det svårt?

Nej, inte inte alls. Det svåra och stora arbetet ligger i att välja ut de bilder man vill ha med i sin bok. Här är det lätt att gå ‘bananas’ och stor risk att välja ut för många bilder. Det gäller att vara noga med sitt urval.

De sidor som erbjuder fotobokstjänst har ett verktyg där du kan skapa din bok, antingen online eller med en programvara du laddar hem. Det här gör det enkelt att skapa layouter för varje sida. Du kan också skapa en helt egen design och skicka över som pdf, givetvis inom de ramar som fotoboken kräver.
Själv arbetar jag i Adobes Lightroom där jag redigerar bilderna, skapar boken och laddar upp till Blurb direkt från programmet – supersmidigt!

Jag vill ändå varna dig lite!
Har du väl gjort en fotobok som du är nöjd med är du fast – det är helt klart vanebildande. Känslan av att bläddra i din egenskapande fotobok med dina egna bilder är en fantastisk känsla.

Själv har jag massor av bokidéer nu, det kommer att bli många fotoböcker framöver. Ska bli en fin inredningsdetalj i mitt hem fritt för familj och vänner att bläddra i  :)

Lycka till med DITT fotoboksprojekt!!

 

 

 

Kommentarer

    Din e-postadress kommer inte att publiceras