laddar innehåll

av Malin

28 november, 2017

Hur fungerar WordPress – egentligen?

Att WordPress är ett av de mest populära CMS-systemen i världen kanske du redan visste. Men hur fungerar egentligen en WordPress? Vad ligger bakom som får det här att fungera?

Oavsett om du väljer att ha din hemsida hos wordpress.com eller på en egen webbserver, dvs med en egen domän hos ett webbhotell, så består en WordPress-installation av två huvudsakliga delar. Fysiska filer på en webbserver samt en databas.

Fysiska filer

En WordPress-installation innehåller en mängd filer som är basen för hela systemet. Dessa filer är uppdelade i en speciell struktur, dvs olika mappar och filer. Det går att jämföra med Utforskaren (Windows) eller Finder (Mac) som du har på din dator. Där du sorterar och sparar dina filer i olika mappar.

För att en hemsida överhuvudtaget ska kunna fungera måste det finnas en plats att lagra alla filer på. Om man till exempel äger sin  egen domän väljer man oftast ett webbhotell som erbjuder en sådan plats i form av en webbserver. Jag tänker inte fördjupa mig i hur domän och webbhotell fungerar tillsammans just nu. På den här platsen/webbservern placerar man alla fysiska filer som en wordpress-installation består av.

Dessa fysiska filer innehåller mängder av kod som bestämmer hur allting ska presenteras på sidan. Vilket utseende och design sidan ska ha men även hur strukturen ska byggas upp. Var menyn ska placeras, vad som händer med all text som skrivs in, hur kommentarerna presenteras. Hur stora bilderna ska vara. Om sidan ska presenteras i full bredd eller i två eller flera kolumner. Och så vidare…

På webbservern sparas även de bilder eller dokumentfiler ner som du laddar upp i WordPress. De hamnar i en speciell mapp och lagras där som fysiska filer.
Om du tar backup på din hemsida, hamnar dessa backupfiler på en utvald plats på servern och lagras även dom som fysiska filer.

Kan vem som helst få tillgång till mina filer?

Svaret är nej. Det krävs speciella användaruppgifter till den webbserver som filerna ligger på för att man ska kunna se och administrera sina filer. Dessa uppgifter får man hos det webbhotell man valt. Det finns dom som specialiserar sig på att göra intrång i WordPress-installationer. Så det gäller att hålla sin WordPress säker så att ingen obehörig kommer åt dessa uppgifter.

Databas

Databasen då – som är lite svårare att förstå. Men enkelt förklarat så är databasen platsen där all information lagras. Vilken information då?
Alla inställningar som görs i WordPress admin som t.ex val av tema, användare, widgets, menystruktur, hur permalänkar ska presenteras, datumformat… osv osv.
Men även allting du eller dina besökare skriver som inlägg, sidor, taggar, kategorier, kommentarer, bilduppladdningar mm.

Så kort sagt – allt som kan läsas på din hemsida eller blogg finns i databasen.
Vilket också gör det lätt att förstå vikten av ta backup på sin wordpress och framförallt databasen!

Var finns databasen då? Samma leverantör som erbjuder en webbserver har även en plats för din databas.

Kan vem som helst få tillgång till min databas?

Nej, precis som med de fysiska filerna krävs specifika användaruppgifter för att få tillgång till databasen.

Hur fungerar dom tillsammans då?

För att få allting att fungera kopplar man ihop filerna på webbservern med databasen. När det är gjort så kommer databasen och webbfilerna att ‘prata med varandra’.

De inställningar du gör och all den text du skriver i admin-verktyget lagras i databasen i olika tabeller. De fysiska filer innehåller specifik kod för att hämta ut all data ur databasens tabeller för att sen presentera det på hemsidan.

Som sagt, väldigt enkelt förklarat men som jag hoppas ger dig en ökad förståelse för vad det är du äger egentligen :)

Kommentarer

  • april 3, 2018 av Josefine

    Josefine

    Hej!

    En sak jag undrar över är varför alla konstiga filer lagras på min dator och inte hos mitt webbhotell liksom. Jag har wordrpress på one.com med en egen domän. Min dator är full av filer med konstiga namn som har med wordpress att göra, varför är det så?

Din e-postadress kommer inte att publiceras