laddar innehåll

av Malin

15 november, 2017

Säkra upp och skydda din webbplats

Har du tänkt på att säkra upp och skydda din WordPress webbplats? WordPress är en webbaserad plattform, ett så kallat CMS-system, som ger användaren möjlighet att administrera sin webbsida. WordPress är skapat av en rad olika utvecklare världen över och baserat på så kallad öppen källkod vilket innebär att det får installeras, ändras och användas kostnadsfritt av vem som helst. WordPress är ett säkert CMS-system att installera och använda men trots det sker ibland riktade virusattacker mot systemet.

Många resonerar: ‘Men vad skulle nån vilja hacka min sida för?’ En virusattack är inget personligt intrång, utan de sker mot systemet. Hittar dessa hackers en svaghet någonstans i det installerade systemet så angriper dom det.

Vad kan Du göra för att säkra och skydda din webbplats?

Det finns ett antal åtgärder att ta till för att ha en säker WordPress-sida. Några enkla och några lite mer avancerade.

Användaruppgifter

Se över dina användaruppgifter till din WordPress-admin. Använder du ‘admin’ som användarnamn bör detta bytas ut omedelbart. Jag har skrivit en artikel om hur du byter ut ditt användarnamn i WordPress. Se till att ditt lösenord är långt och säkert – i WordPress får du en indikation på hur bra ditt lösenord är medan du matar in dina tecken. Du ska ha ett starkt lösenord.

Se även över inloggningsuppgifter till din ftp och databas. Virusattacker sker ofta via ftp-servern eller databasen.

Tips! En bra sak att lägga in i sin kalender är en årlig ‘lösenordsbytardag‘. Den dagen ändrar du alla dina lösenord som rör din webbplats.

Håll din WordPress-installation fräsch och uppdaterad

WordPress släpper regelbundet uppdateringar och nya versioner av systemet. Detta för att hålla systemet säkert mot intrång men även för utökad och förbättrad funktionalitet. Se till att alltid ha senaste versionen installerad.

Se över  alla tillägg

Leverantörer av tredjeparts tillägg släpper regelbundet uppdateringar och nya versioner av sina tillägg. Uppdateringarna görs för att säkerställa att tillägget är skyddat mot obehörigt intrång men även för utökad och förbättrad funktionalitet.
Installera enbart tillägg som är tillförlitliga, dessa hittar du till exempel på wordpress.org.
Se till att uppdatera tilläggen till senaste versionen. Tänk på att säkerställa att det finns stöd för dina tillägg i den nya versionen av WordPress.

Ta regelbunden backup på din webbplats

Genom att regelbundet ta backup på din webbplats har du alltid tillgång till en frisk kopia av siten om den råka ut för en virusattack eller annat obehörigt intrång.

Mer avancerade åtgärder

Utöver de åtgärder jag nämnt ovan finns det mer att göra. Lite mer avancerade åtgärder i databasen, på webbservern osv. Det finns en hel del tillägg som hjälper till i detta. De jag använder är iThemes Security och Wordfence som jag tycker gör jobbet riktigt bra. Men det finns givetvis flera andra, det gäller att hitta sin egen favorit.

Verkar det krångligt och tidskrävande?

Kan Attico hjälpa Dig med att säkra upp Din sida?

Det kan upplevas som minerad mark att själv ta sig an alla de här säkerhetsåtgärderna. Det kräver också en del tid och engagemang. Attico kan hjälpa Dig komma igång med Ditt arbete med säkerheten på Din webbplats. Vill Du arbeta mer löpande med det här men känner Dig osäker kan Du teckna ett supportavtal hos Attico. Supportavtalet är till för att du ska slippa tänka på de här detaljerna och låta Attico göra jobbet.

Hör gärna av dig om du är i behov av vägledning eller är intresserad av vad ett supportavtal skulle innebära för dig.

 

Kommentarer

    Din e-postadress kommer inte att publiceras